Gıda intoleranslarının oluşmasının temel nedenlerinden biri sindirim enzimi eksiklikleridir. Gıdaların parçalanması ve sindirilmesi için enzimler gereklidir.
Örneğin; Laktoz intoleransı olan insanlarda, süt şekerini (laktoz) daha küçük parçalara ayıran ve bağırsak yoluyla emilmesini sağlayan bir enzim olan laktaz yeterince bulunmamaktadır. Laktozunda sindirim sisteminde kalması durumunda şişkinlik, ishal ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına neden olmaktadır.
Gıda ve içeceklerde yer alan kimyasal maddeler gıda intoleranslarının oluşmasına neden olmaktadır. Örneğin; bazı peynirlerde bulunan aminler ve kahve, çay ve çikolatada bulunan kafein en çok gıda intoleransına neden olan maddelerdendir.
Gıdaların içerisinde bulunan toksik etkiye sahip kimyasallar gıda intoleranslarına neden olmaktadır.
Örneğin aflatoksin; Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi mikotoksin çeşididir.
Gıdaların raf ömrünü uzatmak için eklenen katkı maddeleri gıda intoleranslarının büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Özellikle içlerinde nitritler, monosodyum glutamat, sülfitler, bazı renklendirici maddeler gıda intoleranslarını artırmaktadır.
Bazı durumlarda da kişiyi yedikleri veya çevresel etkenlerden ziyade kronik stres psikolojik faktörler etkilemektedir. Uzun süreli kronik stres bağırsak geçirgenliğini artırarak sindirilmemiş yiyeceklerin vücut dolaşımına girmesine neden olmaktadır.
Gıda İntoleransları Nasıl Tespit Edilir?
Gıda intoleranslarını tespit etmek oldukça zordur. Şikayetlere sebep olan gıda, çevresel faktörler, metal ve vb. faktörleri yaşam şeklimizden uzaklaştırıp deneme ve yanılma yöntemi ile tekrar deneme sürecine tabi tutulmaktadır.
Gıda intoleranslarının tespiti için hem hayatınızı kolaylaştıracak hem de stresinizi azaltacak gıda intoleranslarından faydalanmak bu konuda yaşamınızı kolaylaştıracaktır.
Verytest ise bütüncül ve fonksiyonel bir sağlık testi olup sizi rahatsız eden yalnızca gıda şartlarını değil pek çok parametre hakkında da farkındalık kazanmanızı sağlamaktadır.